PDO Riviera Ligure EVO and PDO Basilico Genovese feature among the protagonists of Dolcissima Pietra 2022: two quality ingredients that surprisingly suit desserts, too.
The late summer event dedicated to traditional Italian pastry and bakery (Pietra Ligure, 17th-18th September) hosts the two PDOs within the frame of the Assaggia la Liguria promotional programme.
On Sunday 18th the two Protection Consortia launch the “Dolcissimo” contest – dedicated to both professionals and amateurs with a view to proposing “authentic Ligurian desserts” based on PDO Riviera Ligure Evo and PDO Genoese Basil (the aces in the hole of the recipe).
Ligurian sweet wines – among the highlights of the 12 regional PDO and PGI wines -will be presented by the Enoteca Regionale della Liguria together with the producers of the renowned Moscatello di Taggia”.
Edutainment, culture and tasting are the cornerstones of the “Assaggia la Liguria” project. Ligurian PDO agrifood excellence represent the identity of the territory.
Within the programma di Dolcissima Pietra 2022 “Assaggia la Liguria” will propose:
A STAND DEDICATED TO LIGURIAN PDO EXCELLENCES – Protection Consortia (PDO Genoese Basil and PDO Riviera Ligure EVO, Enoteca Regionale della Liguria in collaboration with the Chamber of Commerce Riviere di Liguria.
Saturday 17th and Sunday 18th
11.00 INDOVINA LA DOP! –quiz game
11.15 PESTO AL MORTAIO LIVE!
11.45 LABORATORIO SENSORIALE OLIO RIVIERA LIGURE DOP
12.15 (only on Sunday) CULTURA E DEGUSTAZIONE DEI VINI LIGURI DOLCI… e non solo
15.00 INDOVINA LA DOP! –quiz game
15.15 LABORATORIO SENSORIALE OLIO RIVIERA LIGURE DOP
16.00 PESTO AL MORTAIO LIVE!
17.00 CULTURA E DEGUSTAZIONE DEI VINI LIGURI DOLCI… e non solo / only on Sunday: SPECIALE MOSCATELLO DI TAGGIA, IL VINO DEI PAPI
18.30 VERY IMPORTANT DRINK: BASILICO GENOVESE DOP “da bere” provare per credere!
AREA MEETING
Sunday 17th
Ore 17.30 racconto con degustazione guidata “DOLCEZZA E NOBILTA: TRADIZIONI E ECCELLENZE DOP DI LIGURIA” : come i vini liguri, l’olio Riviera Ligure DOP e il Basilico Genovese DOP nobilitano la gastronomia ligure: dal carattere della dolcezza al prestigio della DOP e dei prodotti agroalimentari tradizionali – con VIRGILIO PRONZATI
Ore 21 cocktail show “VERY IMPORTANT DRINK: IL BASILICO GENOVESE DOP “DA BERE” . A seguire proiezione “il fattore umano del Basilico Genovese DOP” : viaggio alla scoperta di chi si nasconde dietro il prodotto ligure più amato nel mondo.
“Assaggia la Liguria”: a communication programme by the PDO Protection Consortia ( Genoese Basil and Riviera Ligure EVO), with the Enoteca Regionale della Liguria. Co – funded by Regione Liguria and EU EAFRD – RDPR 2014/20, offering consumers and professionals targeted information fit to know the ihistory and values of PDO products along the supply chain.